Sarcoidoza: ce este, cauze, simptome și tratament

Sarcoidoza: ce este, cauze, simptome și tratament

Sarcoidoza este o boală caracterizată prin creșterea unor granuloame în orice parte a corpului – cel mai frecvent în plămâni și în ganglionii limfatici, dar poate afecta și ochii, pielea, inima și alte organe. Nu se cunoaște cauza dezvoltării acestei afecțiuni sistemice; este posibil ca un factor de mediu să declanșeze starea la persoanele susceptibile din punct de vedere genetic. Boala apare de obicei la adulții cu vârste între 20 și 40 de ani, mai ales la femei. Majoritatea persoanelor cu sarcoidoză nu au nevoie de tratament, afecțiunea dispărând adesea de la sine, de obicei în câteva luni sau ani. Dacă pacientul are nevoie de tratament, cel mai des se recomandă corticosteroizii.

Sarcoidoza este o afecțiune inflamatorie considerată rară, deși unii oameni de știință afirmă că ar putea fi, în realitate, slab diagnosticată. Boala cauzează apariția unor mici pete de țesut roșu și umflat, numite granuloame, în diverse organe. De obicei, afectează plămânii și pielea. Boala duce la o imunitate exagerată, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar, care în mod normal protejează organismul de infecții și boli, reacționează disproporționat și deteriorează propriile țesuturi ale corpului.

Sarcoidoza poate fi periculoasă dacă o persoană nu știe că este afectată și nu cere sfatul medicului. Această boală poate afecta persoanele de orice vârstă, gen și rasă, dar cel mai frecvent apare la adulții cu vârste între 20 și 40 de ani, în special la femei. 

Sarcoidoza apare rar în timpul sarcinii (la 9 femei din 100.000), studiile arătând că dacă gravida are această boală, fătul nu este afectat. Femeia însărcinată care suferă de sarcoidoză este, însă, expusă riscului de evenimente negative în timpul sarcinii, cum ar fi tromboembolismul venos, preeclampsia, embolia pulmonară, nașterea prematură și hemoragia postpartum.

Sarcoidoza afectează cu precădere plămânii și tinde să difere în funcție de populație: de exemplu, persoanele din nordul Europei tind să aibă afectare oculară cauzată de sarcoidoză, iar japonezii tindă să se confrunte cu complicații cardiace.

Nu există nici un remediu specific pentru sarcoidoză, dar majoritatea persoanelor se descurcă foarte bine fără tratament sau doar cu un tratament minim. În unele cazuri, sarcoidoza dispare de la sine, în altele, poate dura ani întregi și poate provoca leziuni ale organelor. De aceea este foarte important ca, la apariția simptomelor, să se ceară sfatul medicului.

Tipuri avansate de sarcoidoză

Deși majoritatea persoanelor cu sarcoidoză își pot gestiona destul de ușor boala, unii pacienți dezvoltă tipuri de sarcoidoză asociate cu rezultate mai slabe, cum ar fi sarcoidoza pulmonară rezistentă la tratament, sarcoidoza cardiacă, neurosarcoidoza sau sarcoidoza cu afectare multiplă de organe.

  • Sarcoidoza pulmonară
  • Sarcoidoza cardiacă
  • Neurosarcoidoza
  • Sarcoidoza cu afectare multiplă de organe

Sursa: doc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.